Visit Finlandin vastuullisuuslähettilääksi 2024 tituleeraama Annu Huotari järjesti talkoot vieraslaji lupiinin niittämiseksi matkailijoiden suosimalla alueella Nuuksiossa. Talkoilla Huotari ja hänen yrityksensä Hawkhill edistävät luonnon monimuotoisuutta matkakohteessa, yhteistyössä alueen muiden yritysten sekä paikallisten asukkaiden kanssa. Samalla lisätään tietoisuutta vieraslajien haitallisuudesta.
Katso video:
Annu Huotari (Hawkhill) järjesti kesäkuussa 2024 Lupin Battlen, lupiininniittotalkoot, parantaakseen Nuuksion alueella sijaitsevan matkailuyrityksensä lähiluonnon monimuotoisuutta. Talkoita järjestettiin tällä kertaa useampia, yhdessä lukuisten muiden Nuuksion järviylängön, Nuuksio Lakelandin, alueella sijaitsevien yritysten kanssa.
– Samalla, kun parannamme yhdessä luonnon monimuotoisuutta alueella, lisäämme myös tietoisuutta vieraslajien hävityksen tärkeydestä, Annu Huotari kertoo.
Vieraslajien torjunta on yksi tapa vaalia luonnon monimuotoisuutta ja edistää uudistavaa matkailua.
– Hawkhillissä olemme vieraslajien torjumisen lisäksi tehneet muun muassa niityn ennallistamistyötä, rakentaneet lahopuuaitoja sekä istuttaneet pörriäisniittyjä. Tuotamme myös asiakkaille työpajoja esimerkiksi linnunpönttöjen ja hyönteishotellien rakentamiseksi.
Huotari uskoo, että uudistavan matkailun periaate, jonka mukaan kohde jää vierailun jäljiltä parempaan kuntoon kuin missä se oli ennen vierailua, näkyy yhä vahvemmin myös matkailijoiden kysynnässä.
– Meille on tullut asiakkailta jo toivetta, että he haluaisivat tehdä jotain hyödyllistä vierailun ohessa. Yritysryhmä, joka voisi normaalisti tilata esimerkiksi patikkaretken tai melonnan, haluaisikin osallistua vieraslajitorjuntaan ja oppia siitä. Uskon kyllä, että tätä voisi myös kaupallistaa.
Suomalaiset matkailuyritykset, jotka ovat Visit Finlandin kestävän matkailun Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelmassa, tekevät jo paljon toimia ympäristön hyväksi, erityisesti ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Luontokadon torjumiseksi, luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi ja uudistavan matkailun edistämiseksi toimenpiteitä tulisi kuitenkin tehdä nykyistä enemmän, kertoo Kestävän matkailun tila 2023 -raportti.
Alle puolet (41 %) STF-ohjelmassa mukana olevista matkailuyrityksistä tukee aktiivisesti paikallisen biologisen monimuotoisuuden suojelua, säilyttämistä ja hallintaa. Yksi yritys toteuttaa keskimäärin viittä luonnon monimuotoisuutta edistävää toimea. Toimenpiteet ovat usein konkreettisia, esimerkiksi roskien keräämistä luonnosta, vieraslajien kitkemistä tai elinympäristöjen mahdollistamista kasvi- tai eläinlajeille.
Luontokato on ilmastonmuutoksen ohella vakavimpia riskitekijöitä ympäristöolosuhteista riippuvaiselle matkailuliiketoiminnalle. STF-ohjelma tarjoaa matkailutoimijoille pian aiempaa systemaattisemmat työkalut luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen, suojeluun ja ennallistamiseen.
STF-ohjelmassa on syyskuussa 2024 mukana lähes 1400 suomalaista matkailuyritystä ja 70 matkailualuetta. Ohjelman läpikäytyään STF-merkin on saavuttanut noin 450 yritystä ja 4 aluetta.
Uutinen on osa Vastuullisuuslähettilään matkassa -sarjaa, jossa kuljetaan Annu Huotarin matkassa syksyn 2024 kuluessa. Visit Finland ja Videolle-yhtiö tuottavat matkasta videosarjan. Edelliset uutiset: