Siirry sisältöön
Uutinen 09.09.2024

Vastuullisuuslähettiläs: Ilmastotoimista kertominen on merkittävä vastuullisuusteko

Vastuullisuuslähettilään matkassa -videosarjan ensimmäisessä osassa tutustumme Visit Finlandin palkitsemaan vastuullisuuslähettiläs Annu Huotariin ja hänen yrityksensä lukuisiin ilmastotoimiin. Vastuullisuus näkyy Hawkhillin kaikessa toiminnassa aina strategiasta asiakkaalle tarjottaviin palveluihin asti. Huotari näkee myös ilmastotoimista viestimisen keskeisenä vastuullisuustekona, ja kertoo siksi niistä mielellään muillekin.

Katso video, jossa tutustutaan Annu Huotariin ja Hawkhillin ilmastotekoihin:

Vastuullisuuslähettilään matkassa: Vastuullisuuslähettiläs 2024

– Pidän henkilökohtaisesti tärkeänä jakaa tietoisuutta vastuullisuudesta. Teen sitä sekä sosiaalisessa mediassa että eri tilaisuuksissa. Olen myös auttanut muita yrityksiä pohtimaan, mitä ne voisivat tehdä vastuullisuuden eteen, sanoo Hawkhillin toimitusjohtaja ja yrittäjä, Visit Finlandin vastuullisuuslähettilääksi 2024 kruunaama Annu Huotari.

Hawkhill on kolmannen polven perheyritys, jonka mökit sijaitsevat erityisellä paikalla Kaitlammella, Nuuksion kansallispuiston syleilyssä.

– Jo vuonna 2018 ilmaisimme yrityksen strategiassa, että käytämme yritystä ilmastotyöhön eli taisteluun ilmastonmuutosta vastaan, Huotari kertoo.

Hawkhillin suuria ja pieniä tekoja ilmaston hyväksi

Ilmastotavoitteet näkyvät paitsi yrityksen strategiassa ja suunnitelmissa, myös lukuisissa suurissa ja pienissä teoissa. Luonnon suojelemiseksi ja monimuotoisuuden vaalimiseksi muun muassa Hawkhillin tontilla sijaitseva suo ennallistettiin hiilinieluksi yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.

Kiertotalousajattelu näkyy kaikkialla rakennusten kierrätetyissä materiaaleissa ja sisustuksessa. Yrityksen käytössä olevien kolmen auton sähköistäminen on puolestaan ollut suurin yksittäinen investointi. Toimenpiteiden tuloksellisuutta myös seurataan tarkoin.

– Laitteiden älyohjaus on tuonut meille liki 8 % säästöt sähkönkulutukseen. Seuraamme toki myös vedenkulutusta sekä jätteiden lajitteluastetta, jossa olemme päässeet 80 prosenttiin, Huotari kertoo yrityksensä ilmastotoimista.

Hawkhill Annu ja mökki.png

Helposti käyttöön otettavia ilmastotekoja ovat esimerkiksi jätteiden lajittelu, panttipullojen kierrätys ja mökkivälineiden lainauspalvelu. Luonnon monimuotoisuutta vaalitaan muun muassa hyönteishotelleja ja linnunpönttöjä rakentamalla, myös asiakkaille järjestettävissä työpajoissa.

Hawkhillissä asiakkaitakin ohjataan ilmastotekoihin: esimerkiksi polut on merkitty hyvin ja niistä on tehty kartat, joilla matkailijoita kannustetaan retkeilemään metsässä. Maastomerkit puolestaan ohjaavat kulkijat pysymään poluilla, jottei herkkä kalliokasvillisuus tallaannu.

Hawkhill pörriäisniitty2.png

Hawkhillillä on Visit Finlandin kestävän matkailun Sustainable Travel Finland (STF) -merkki ja se on allekirjoittanut kansainvälisen Glasgow’n ilmastojulistuksen päästöjen vähentämiseksi.

Suomalaisten matkailuyritysten ilmastotoimia

Kestävän matkailun tila 2023 -raportin mukaan lähes kaikki (99 %) Visit Finlandin kestävän matkailun Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelmassa olevat suomalaiset matkailuyritykset osallistuvat aktiivisesti ilmastonmuutosta hillitseviin toimiin. Kukin yritys toteutti keskimäärin 15 ilmastonmuutosta hillitsevää toimenpidettä vuonna 2023, mikä oli kaksi enemmän kuin edellisvuonna. Suosituimmat toimet liittyivät jätteen syntyyn ja lajitteluun sekä kestäviin hankintoihin.

Yritykset tekivät myös lukuisia muita tekoja ympäristön hyväksi, liittyen energian ja veden säästöön sekä monimuotoisuuden suojelemiseen ja ruokapalveluiden kestävään tuotantoon. Yhä useampi yritys mittasi myös hiilijalanjälkeään.

Kestävän matkailun tila 2023 ympäristötoimet.png

STF-ohjelmassa on syyskuussa 2024 mukana noin 1350 suomalaista matkailuyritystä ja 70 matkailualuetta. Ohjelman läpikäytyään STF-merkin on saavuttanut noin 430 yritystä ja 5 aluetta.

Uutinen on osa Vastuullisuuslähettilään matkassa -sarjaa, jossa kuljetaan Annu Huotarin matkassa syksyn 2024 kuluessa. Visit Finland ja Videolle-yhtiö tuottavat matkasta videosarjan. Edelliset uutiset:
Visit Finland kulkee vastuullisuuslähettiläs Annu Huotarin matkassa vuoden 2024 aikana