Suomalaiset matkailuyritykset ja -kohteet tekevät jo lukuisia toimia paitsi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi, myös siihen sopeutumiseksi. Tavoitetasoa olisi kuitenkin varaa vielä selvästi nostaa. Se vaatii monessa tapauksessa ajattelutavan muutosta sekä ympäristönäkökulmasta lähtevää kokonaisvaltaista suunnittelu- ja kehittämistyötä.
Kuuntele artikkelin sisältöä podcast-muodossa:
Ilmastonmuutos, yhdessä luontokadon kanssa, on merkittävimpiä ympäristöriskejä, jotka vaikuttavat suoraan myös matkailuliiketoiminnan edellytyksiin. Vaikutuksia, kuten sään ääri-ilmiöiden lisääntymistä, on jo nähtävissä.
Kestävän matkailun tila 2023 -raportin mukaan Visit Finlandin Sustainable Travel Finland (STF)-ohjelmassa mukana olevista suomalaisista yrityksistä jopa 99 % teki aktiivisesti toimenpiteitä ilmastonmuutoksen vähentämiseksi. Keskimäärin yritykset tekivät 15 toimenpidettä, mikä oli kaksi enemmän kuin edellisvuonna.
Tyypillisimmät toimenpiteet liittyivät jätteen synnyn ehkäisyyn, henkilöstön perehdyttämiseen ja kestäviin hankintoihin. Hiilijalanjäljen mittaaminen oli vuonna 2023 yleistynyt niin, että viime vuonna jo puolet STF-ohjelman yrityksistä mittasi hiilijalanjälkeään, kun edellisvuonna niin toimi vasta runsas neljännes.
– Hiilijalanjäljen mittaaminen ja suurimpien päästölähteiden selvittäminen on tärkeä ensiaskel kokonaisvaltaisemman kehittämisen polulla. Päästöjen mittaamisessa olemme kaikkiaan vielä alkutaipaleella. Tiedetään joka tapauksessa esimerkiksi, että Suomeen suuntautuvassa matkailussa suurin osa hiilijalanjäljestä syntyy liikkumisesta kohteeseen, mutta paikallisesti tarkasteltuna päästöjen lähteet ja mahdollisuudet vaikuttaa niihin voivat olla erilaisia, muistuttaa Visit Finlandin kestävän matkailun asiantuntija Liisa Mäkelä.
Merkittäviä toimenpiteitä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ovat esimerkiksi energian- ja vedenkulutukseen liittyvät toimet. Tämäntyyppisiin toimiin, samoin kuin vaikkapa jätteen syntyyn ja käsittelyyn liittyviin tekoihin, voivat tarttua helposti ilmastotyössään alkuvaiheessakin olevat yritykset.
– Lainsäädäntö esimerkiksi jätteiden osalta on Suomessa kansainvälisesti verrattain tiukkaa ja tavoitteet kansallisesti korkealla, jolloin minimitasonkin saavuttaminen on sinänsä hyvä tulos. Tiedonkeruussamme mukana olevat STF-ohjelman yritykset varmasti jo ylittävätkin ne. Joka tapauksessa kunnianhimoa olisi varaa vielä lisätä paljonkin. Parhaat tulokset ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja siihen sopeutumiseksi yrityksissä saavutetaan integroimalla kestävyysajattelu kaikkeen tekemiseen – mihin kukin parhaiten pystyy, Mäkelä kannustaa.
Korkeampien tavoitteiden saavuttaminen edellyttää kokonaisvaltaisempaa kehittämistyötä, suunnitelmallisuutta ja mittaamista, yhteistyössä matkailun eri sidosryhmien kanssa – usein myös kokonaan uudenlaisten, ympäristönäkökohdista kumpuavien ajattelumallien sisäistämistä.
Useat Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman työkaluista on suunniteltu tukemaan yritysten ja matkakohteiden ilmastotyötä. Tällaisia ovat esimerkiksi Hiilikuri-laskuri, STF-ohjelman valmennukset ja materiaalit, oman kestävän matkailun kehittämissuunnitelman laatiminen osana ohjelmaa sekä indikaattorit. Lisäksi voi hyödyntää erilaisia sertifikaattien tarjoamia palveluita.
STF-ohjelman ohella konkreettista tekemistä todentaa ja vahvistaa kansainväliseen Glasgow’n ilmastojulistukseen sitoutuminen. Siinä yritykset ja organisaatiot laativat omaa toimintaansa tukevan ilmastotoimintasuunnitelman, tekevät konkreettisia toimenpiteitä sekä niiden seurantaa.
Tutustu Kestävän matkailun tila 2023 -raporttiin
Uutinen on osa Kestävän matkailun tila 2023 -sarjaa. Visit Finland julkaisi keväällä vuotuisen Kestävän matkailun tila -raportin, jonka teemoja ja lukuja Visit Finlandin Liisa Mäkelä ja Sini Markoff pureskelevat neljässä osassa syksyn 2024 kuluessa. Muut jaksot: