Siirry sisältöön
Uutinen 22.08.2024

Työhyvinvointi luo kestävää matkailuliiketoimintaa

Kuva: Nikola Tomevski

Matkailutoimiala on työvoimavaltainen palveluala, jossa työhyvinvoinnilla on merkittävä rooli ja suoria vaikutuksia yritysten taloudelliseen menestymiseen. Visit Finland on pilotoinut työntekijöiden työhyvinvoinnin mittaamista osana Kestävän matkailun tila 2023 -raportointia. Lisäksi työhyvinvointia mitataan yritysten näkökulmasta osana STF-ohjelmassa mukana olevien yritysten itsearviointia.

Kuuntele artikkelin sisältöä podcast-muodossa:

Kestävän matkailun tila, jakso 2: Työhyvinvointi

– Matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan palveluiden parissa työskentelevien työnhyvinvointia koskevia indikaattoreita kehitettiin yhdessä palvelualojen ammattiliitto PAMin kanssa ja kerättiin osana vuosittaista jäsenkyselyä. Tarkoituksena on valita kaikista kiinnostavimmat ja vaikuttavimmat mittarit, joita voidaan seurata vuosittain, kertoo kestävän matkailun asiantuntija Liisa Mäkelä Visit Finlandilta.

Viisi seurattavaa, työntekijöiden hyvinvointia kartoittavaa mittaria ovat:

  • työn mielekkyys
  • työyhteisön toimivuus
  • osaaminen ja koulutusmahdollisuudet
  • kiinnostus alalla pysymiseen
  • kiinnostus alan vaihtoon

Yritysten itsearviointiin voi kuulua esimerkiksi työntekijäkohtaiset kehittämissuunnitelmat tai malli siihen, miten toimia työpaikkakiusaamistapauksissa. Työhyvinvoinnin osalta yritykset huomioivat hyvin jo perusasioita, kuten perheystävällisyyttä ja sukupuolten moninaisuutta.

Valtaosa matkailutoimialan työntekijöistä viihtyy työssään

Työssä viihtymisen ja erityisesti työyhteisön osalta työtyytyväisyys matkailutoimialalla on erinomaisella tasolla: suurin osa (61 %) matkailu-, ravintola- ja vapaa-ajan alalla työskentelevistä vastaajista kertoi viihtyvänsä työssään ja jopa 86 % olevansa tyytyväisiä työyhteisöönsä.

Työhyvinvointi kestävän matkailun tila 2023 2.PNG

Kuvan lähteet: Kestävän matkailun tila 2023 – raportti, Matkailuluvut 2022 infograafi,  EU:n matkailijatilastot, STF Hub, PAM jäsenkysely 2023.

Silti toimialalla on haasteena, miten osaavia työntekijöitä saataisiin alalle ja pysymään siellä. Runsas puolet työntekijöistä kertoi nimittäin olevansa kiinnostunut alanvaihdosta. Samaan aikaan vain kolmannes kertoi kiinnostuksesta alalla pysymiseen, etenemismahdollisuuksien ja tulevaisuudennäkymien valossa.

Matkailualan kausiluonteisuus, kielitaitovaatimukset, kohteiden syrjäiset sijainnit sekä matalat palkat voivat synnyttää haasteita osaavan ja sitoutuneen työvoiman saamiseksi alalle.

– Keinoina työvoiman saamiseksi ja sitouttamiseksi kausikohteisiin työn perässä muuttaville voisi toimia kokonaisvaltaisempi tuki eli palkan lisäksi tarjottavat muut työhyvinvointiedut. Lisäksi kouluttautumismahdollisuudet, urapolkujen rakentaminen, työntekijöiden ottaminen mukaan kehittämistyöhön sekä aktiviinen viestintä auttavat sitouttamaan työntekijöitä, Mäkelä pohtii.

Visit Finland tarjoaa yrityksille työkaluja työhyvinvoinnin kehittämiseen STF-ohjelman puitteissa.

Lue lisää: Kestävän matkailun tila 2023 –raportti

Uutinen on osa Kestävän matkailun tila 2023 -sarjaa. Visit Finland julkaisi keväällä vuotuisen Kestävän matkailun tila -raportin, jonka teemoja ja lukuja Visit Finlandin Liisa Mäkelä ja Sini Markoff pureskelevat neljässä osassa syksyn 2024 kuluessa. Muut jaksot: