Siirry sisältöön
Uutinen 31.10.2024

Ulkomainen kesämatkailu jäänyt talven kasvuvauhdista

Kuva: Julia Kivelä

Ulkomainen kesämatkailu ei ole elpynyt koronan jälkeen yhtä nopeasti kuin talvimatkailu. Kesän 2024 rekisteröidyt yöpymiset kasvoivat viime vuodesta 12 prosenttia, mutta jäivät vielä 16 prosenttia vuoden 2019 tasosta. Ulkomaisten matkailijoiden rahankäyttö väheni edelliskesästä.

Suomen kesässä ulkomaisia matkailijoita kiinnostivat luonnon ohella enenevässä määrin kaupunki- ja kulttuurimatkailu. Kotimaisen kysynnän väheni edelleen pandemian jälkeisistä huippuvuosista. Ulkomaisille kesämatkailijoille paketoidun, vetovoimaisen aktiviteetti- ja muun kaupallisen palvelutarjonnan, esimerkiksi kiertomatkojen, kehittäminen mahdollistaisi pidempiä viipymiä ja suurempia vientitulovirtoja Suomeen.

Rekisteröidyt yöpymiset verkkaisessa kasvussa

Kesä on matkailullisesti Suomen vilkkain sesonki, sillä kotimaiset matkailijat ovat tyypillisesti silloin liikkeellä, joskin kotimainen kysyntä on vähenemään päin (-3 %). Suomi on houkutellut tyypillisesti myös ulkomaisia vieraita useimmiten juuri kesällä. Ulkomainen, Suomeen suuntautuva kesämatkailu ei ole kuitenkaan lähtenyt koronan jälkeen yhtä nopeaan kasvuun kuin talvi. Kesällä rekisteröidyt ulkomaiset yöpymiset kyllä kasvoivat viime vuodesta 12 prosenttia, mutta jäivät vielä 16 prosenttia vuoden 2019 tasosta.

Matkailun suuralueista yöpymiset kasvoivat kesällä Helsingin seudulla (+22 %) ja rannikko-saaristossa (+8 %). Ympärivuotisen matkailun ja tasaisten kysynnän virtojen kannalta myös erityisesti välisesonkeihin, kevääseen ja syksyyn, tulisi luoda voimakkaampaa kasvua ulkomailta.

Markkinoista kasvua saatiin viime kesään nähden varsinkin kaukomarkkinoilta, Yhdysvalloista sekä volyymiltaan pienemmistä Kiinasta ja Japanista. Suurimmat markkinat rekisteröidyillä yöpymisillä mitattuna kesällä 2024 olivat Saksa, Ruotsi ja Yhdysvallat.

Rekisteröidyt yöpymiset sesongeittain kesä 2024.png

Kuva: Rekisteröidyt ulkomaiset yöpymiset majoitusliikkeissä, joissa on vähintään 20 vuodepaikkaa, sesongeittain 2019, 2023 ja 2024. Lähde: Tilastopalvelu Rudolf Power BI -raportti 29.10.2024.

Ulkomaiset kesämatkailijat jättivät Suomeen miljardi euroa

Ulkomaiset matkailijat tekivät kesän 2024 aikana Suomeen yhteensä 1,6 miljoonaa matkaa. Määrä pysyi liki viime vuoden tasolla. Rahankäyttö väheni viime vuodesta kuitenkin 20 prosenttia, yltäen 1,0 miljardiin. Päiväkohtainen rahankäyttö pysyi edellisvuoden tasolla. Eniten rahaa käyttivät matkailijat Yhdysvalloista, Saksasta ja Ruotsista.

Päiväkävijöiden osuus kasvoi hieman viime vuodesta, ja matkailijoita tuli edellisvuotta useammin naapurimaista. Lähes puolet (48 %) matkailijoista tuli kesällä Suomeen laivalla. Hiilijalanjälki pieneni edelliskesästä siten 10 prosenttia.

Matkailijamittari tuottaa tietoa kaikista ulkomaisista matkailijoista majoitusmuodosta riippumatta sekä myös päiväkävijöistä. Tiedoista nähdään esimerkiksi, että kesällä 2024 lähes 60 % matkailijoista majoittui muualla kuin hotellissa. Elämysten ja kokemusten osalta kesämatkailijoita kiinnostavat luonnon ohella kaupunkeihin ja urbaaniin kulttuuriin liittyvät teemat.

Matkailijamittarin tietoja kesä 2024.png

Kuva: Ulkomaisten matkailijoiden kokemat elämykset ja kokemukset sekä majoitusmuoto Suomessa kesällä 2024. Matkailijamittari Power BI -raportti 29.10.2024.

Kaupunki- ja kulttuurimatkailu kiinnostivat hakukoneissa

Suomen matkailua koskevia ulkomaisia verkkohakuja tehtiin kesällä 2024 vähemmän kuin muita Pohjoismaita, yhteensä 1,94 miljoonaa, mutta Suomea koskeva kiinnostus oli kesällä selvästi voimakkaimmassa, 10 prosentin kasvussa. Verkkohakudatan perusteella kaikilla Pohjoismailla näyttää olleen hankalahko kesä.

Saunat, kaupungit ja hotellit olivat suosituimpien hakujen kärjessä kesällä 2024, samoin kuin edelliskesänä. Kaupungit, hotellit, ravintolat ja esimerkiksi museot herättivät selvästi aiempaa useammin kiinnostusta ulkomaisissa kohderyhmissä.

TOP international micro brandtags Finland summer 2024.PNG

Kuva: 15 suosituinta Suomea koskevaa matkailuaiheista teemaa ulkomaisissa verkkohauissa kesällä 2024 ja 2023. Lähde: Digital Demand, Bloom Consulting.

Tiettyjä aiheita puolestaan haettiin selvästi edelliskesää vähemmän. Esimerkiksi retkeily (camping) -kirvoitti hakuja kolmannes edelliskesää vähemmän. Tietyt aiheet, kuten järvet, eivät yltäneet lainkaan suosituimpien hakujen joukkoon.

Web searches Finland tourism summer 2024.png

Kuva: Kesäaiheisten matkailuhakujen määrä 2024 ja muutos edellisvuoteen. Lähde: Digital Demand, Bloom Consulting.

Markkinoista eniten hakuja tehtiin kesällä Yhdysvalloista ja Japanista, joista kiinnostus myös kasvoi. Toisaalta Suomea koskevat matkailuhaut laskivat useilla markkinoilla, muun muassa Saksassa (-5 %), joka on yksi Suomen merkittävimmistä kesämatkailumarkkinoista. Myös suomalaisten tekemät kotimaan matkailuhaut kääntyivät loppukesästä laskuun, ensi kertaa korona-ajan jälkeen.

Talvisesongin lentovaraukset Suomeen kovassa kasvussa

Kuluvalle syksylle ja tulevalle talvelle tehtyjen lentovarauksien perusteella Suomeen suuntautuva matkailu on kasvussa: syksyn varaukset tai jo toteutuneet saapumiset ovat 10 prosenttia edellissyksyä korkeammalla tasolla, ja talvelle varauksia on tällä hetkellä (lokakuun lopussa 2024) tehty noin neljännes (26 %) edellisvuotta enemmän. Syksyllä lentovarausten tai saapumisten määrä tosin on edelleen viidenneksen alemmalla tasolla kuin ennen koronaa, talven osalta taso on puolestaan jo selvästi ylitetty (+45 %).Lentovaraukset syksy ja talvi 2024-2025.PNG

Kuva: Lentovaraukset syksylle 2024 ja talvelle 2024-2025. Lähde: Destination Gateway, ForwardKeys. Data päivitetty 20.10.2024.

Syksyllä kasvua on odotettavissa mm. kaikilta suurimmilta markkinoilta: Saksasta, Yhdysvalloista ja Iso-Britanniasta. Talven varauksia on lokakuun lopulla tehty eniten Saksasta, mutta myös mm. Iso-Britanniasta, Ranskasta ja Yhdysvalloista. Lapin alueelle ja Helsinkiin suuntautuu talven varauksista kuhunkin lähes puolet.

Suorien lentojen istuinkapasiteettia Suomeen on noin 2,6 miljoonaa niin syksyllä kuin talvikuukausinakin, mikä on noin kymmenesosa enemmän viime vuoteen nähden. Kapasiteetti paranee edellisvuodesta etenkin talvella Lappiin ja lähialueille, mutta myös Helsinkiin. Kaukolentojen kapasiteettia on siirretty Aasiasta Yhdysvaltoihin, mistä saavutettavuus onkin parantunut selvästi verrattuna pandemiaa edeltäneeseen aikaan.

Lisätietoja: Matkailun Pulssi kesä 2024 -webinaari

Analyysi on osa Matkailun Pulssia, jossa seurataan matkailun ajankohtaista tilannetta datan valossa. Tässä katsauksessa on käytetty lähteenä Visit Finlandin Tilastopalvelu RudolfinMatkailijamittarin ja Forward Keysin tietoja. Matkailun Pulssi –verkkosivua päivitetään kuukausittain ja analyyseja tuotetaan vuosikatsauksen lisäksi neljältä sesongilta.