Matkailun haasteisiin vastaaminen edellyttää kohteilta ja niiden yrityksiltä älykkäitä, hyödylliseen tietoon pohjautuvia päätöksiä. Indikaattorijärjestelmä on vastuullisesti johdetun matkakohteen ja matkailuyrityksen työkalu ja indikaattoreista saatava kestävän matkailun data antaa paljon mahdollisuuksia sen hyödyntämiseen.
Kansalliset kestävän matkailun indikaattorit ovat seurattavia tunnuslukuja, jotka kertovat toimialan kestävyydestä Suomessa. Indikaattoreilla on useita eri tietolähteitä ja järjestelmä ottaa huomioon kestävyyden eri ulottuvuudet. Osa indikaattoreista on julkaistu Sustainable Travel Finland -raportilla. Kaikki järjestelmään sisältyvät indikaattorit kootaan vuosittain analysoitavaksi Kestävän matkailun tila -raporttiin.
Matkailualan kilpailukyky liittyy läheisesti alan kestävyyteen, sillä matkailukohteiden laatuun vaikuttaa voimakkaasti niiden luonto- ja kulttuuriympäristö sekä nivoutuminen paikallisyhteisöön. Kestävän matkailun kehittäminen turvaa alan kilpailukyvyn pitkällä aikavälillä ja huomioi matkailijoiden, paikallisyhteisöjen ja ympäristön tarpeiden oikean tasapainon. Matkailun kestävyyttä tulee tarkastella moniulotteisesti, jolle vain systemaattinen seurantamalli takaa edellytykset.
Matkailun vastuullinen tiedolla johtaminen huomioi mm. matkailuresurssien rajat (esimerkiksi paikallisten sietokyky, luonnon kantokyky, henkilöresurssit, fyysinen kapasiteetti) sekä matkailualueen monipuolisen kehittämisen (laadukas markkinajakauma, oikeat kohderyhmät, monipuolinen tuotetarjonta).
Indikaattorijärjestelmällä pyritään tukemaan kohteiden ja yritysten vastuullista johtamista tarjoamalla mittaamiseen ja seurantaan helpot ja hyödylliset työkalut sekä mahdollistamalla alueiden välisen vertailun niiden edistymisestä ja tuloksista.
Perusteita matkailun seurannalle:
Kaikkiin kestävyyden ulottuvuuksiin ulottuvan indikaattorijärjestelmän tavoitteena on vastuullisen tiedolla johtamisen lisäksi tukea matkailualueiden ja yritysten kestävän matkailun polkua osana STF-ohjelmaa. Indikaattorit on linkitetty YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin (Sustainable Development Goals eli SDGs). Lisäksi niillä on linkitys myös muihin taustamateriaalina käytettyihin lähteisiin, joita ovat muun muassa European Tourism Indicator System (ETIS), Global Sustainable Tourism Councilin kriteerit (GSTC), Statistical Framework for Measuring the Sustainability of Tourism (SF-MST) ja European Travel Commissionin mittaamisjärjestelmä (ETC). Vaikka taustalla on hyödynnetty kansainvälisiä viitekehyksiä, sertifikaatteja ja järjestelmiä, on indikaattorit kehitetty nimenomaan suomalaisen matkailuelinkeinon mittaamisen tarpeisiin.
Kansalliset kestävän matkailun indikaattorit on jaettu neljään osa-alueeseen:
Jokaiseen osa-alueeseen liittyy valikoitu määrä kestävyyden kriteerejä ja niiden alta lista seurattavia indikaattoreita. Visit Finland tarjoaa mittaamisen tueksi myös muita työkaluja, kuten Matkailualan hiilijalanjälkilaskuri Hiilikurin ja Matkailijamittarin, jolla voi mm. tarkastella matkailijan hiilijalanjälkeä ja hiilitehokkuutta.
Indikaattoreiden vaatimat tiedot perustuvat Tilastokeskuksen, Visit Finlandin, ministeriöiden ja virastojen tuottamaan säännölliseen tiedonkeruuseen. Suuri osa indikaattoreista pohjautuu Visit Finlandin Sustainable Travel Finland -ohjelman digipalvelu STF hubin yrityksille ja destinaatioille suunnattujen indikaattorikyselyjen dataan. Muita indikaattorilähteitä ovat esimerkiksi Matkailijamittari tai EU Tourism Dashboard. Indikaattorijärjestelmää on otettu käyttöön asteittain ja sitä jatkokehitetään tarpeen mukaan.
Euroopan unionin rahoittama