Siirry sisältöön
Uutinen 06.01.2025

Vastuullisuus on ruokamatkailussa kilpailuetu

Kuva: Riku Niemi / Visit Finland

Visit Finland on uudistanut Kestävän ruokamatkailun oppaan, joka tarjoaa matkailuyrityksille konkreettisia välineitä vahvistaa ilmasto- ja luontovaikutusten huomiointia liiketoiminnassaan.

Suomen ainutlaatuinen luonto ja puhtaat raaka-aineet ovat houkuttelevia vetovoimatekijöitä matkailijoille ympäri maailmaa. Samalla matkailu, ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuus kytkeytyvät kiinteästi toisiinsa.

Ruokamatkailu on yksi maailman nopeimmin kasvavista matkailun osa-alueista. Ruokaan liittyvät elämykset houkuttelevat yhä enemmän matkailijoita, mutta samalla myös heidän odotuksensa vastuullisuudesta ovat kasvaneet. Kestävä ruokamatkailu yhdistää ympäristöystävällisyyden, paikallisuuden ja kulttuuriperinnön. Se tarjoaa ainutlaatuisia elämyksiä matkailijoille ja kilpailuetua yrityksille. 

Kestävän ruokamatkailun opas sisältää suosituksia, joiden avulla yritykset voivat pienentää ympäristöjalanjälkeään esimerkiksi valitsemalla paikallisia ja sesonginmukaisia raaka-aineita, minimoimalla ruokahävikkiä ja lisäämällä asiakkaiden tietoisuutta kestävästä kulutuksesta. 

– Ruokamatkailu ei ole pelkkää makuelämysten tarjoamista – se on mahdollisuus kertoa suomalaisesta luonnosta, kulttuurista ja arvoista. Oppaan avulla matkailuyritykset voivat yhdistää vastuullisuuden ja liiketoiminnan kehittämisen konkreettisilla teoilla, Visit Finlandin asiantuntija Terhi Hook sanoo. 

Opas tarjoaa tukea matkailuyrityksille esimerkiksi seuraavissa teemoissa: 

  • Vastuulliset valinnat: Paikallisuuden, luomun ja ekologisen kestävyyden huomioiminen liiketoiminnassa. 
  • Ympäristökuormituksen vähentäminen: Keinoja ilmasto- ja luontovaikutusten pienentämiseen. 
  • Asiakkaiden tietoisuuden lisääminen: Vinkkejä yrityksen arvoista ja kulttuurista kertomiseen johdonmukaisesti tarinallistamisen kautta.  

Kestävä ruokamatkailu vastaa kasvavaan kysyntään, sillä tutkimusten mukaan jopa 90 % matkailijoista haluaa kokea paikallisia ruokaelämyksiä matkoillaan. Suomessa ainutlaatuiset luonnonantimet, kuten villiyrtit, marjat ja kalat, ovat keskiössä. Suomalaiset ruokaperinteet tekevät ruokamatkailusta erityisen houkuttelevan vaihtoehdon vastuullisille matkailijoille. 

Kestävän ruokamatkailun oppaan toteuttajakumppanina toimi ympäristöasiantuntijayritys Kari & Pantsar Co. 

– Ruokavalinnoilla on iso potentiaali muuttaa maailmaa. Yrityksillä on paljon mahdollisuuksia vähentää siihen liittyvää ilmasto- ja luontojalanjälkeään ja lisäksi vaikuttaa myös asiakkaiden asenteisiin. Kestäviin raaka-aineisiin perustuva ja mieleenjäävä ruokailuelämys voi parhaimmillaan kannustaa asiakkaita tekemään kestäviä valintoja myös jatkossa, Kari & Pantsarin toimitusjohtaja Emma Kari sanoo. 

Lataa kestävän ruokamatkailun opas