Vuonna 2020 lanseeratun Sustainable Travel Finland (STF) -ohjelman tavoitteena on kestävän kehityksen osaamisen ja toimenpiteiden vahvistaminen matkailutoimialalla. Ohjelman toteuttamisesta on vastannut Visit Finland ja siihen on tähän mennessä osallistunut noin 70 matkailukohdetta (destinaatiota) ja yli 1400 matkailualan palveluyritystä. Ohjelmatoiminnan ensimmäiset viisi vuotta kattanut vaikuttavuusarviointi valmistui marraskuussa 2024.
Palvelujen kestävyys on erityisen tärkeää matkailualalla ja hyvin olennainen Suomen matkailualan houkuttelevuuden ja kilpailukyvyn kannalta. Arviointi toteaa, että STF-ohjelma on vastannut tähän haasteeseen hyvin. Ohjelman toteutusmalli on räätälöity alan tarpeisiin, ja sen lähestymistapa painottaa osaamisvalmiuksien kehittämistä sekä olemassa olevien sertifikaattien hyödyntämistä, missä mielessä ohjelma on esimerkillinen.
STF-ohjelman osallistujat ovat keskimäärin tyytyväisiä ohjelman tuottamiin palveluihin, niiden laatuun ja ohjelman lähestymistapaan. Ohjelman palvelut ja työkalut koetaan hyödyllisiksi. Ohjelma on myös tunnettu ja mielikuva ohjelmasta on positiivinen. Myös ohjelmaan kohdistunut kansainvälinen kiinnostus on vahvistunut ohjelmakaudella.
STF-ohjelman keskeiset tulokset ja vaikutukset liittyvät tietoisuuden, osaamisen ja valmiuksien vahvistumiseen kestävän matkailun teemassa. Ohjelma on tuonut systemaattisuutta, yhtenäisyyttä ja selkeyttä suomalaisen kestävän matkailun kehittämiseen, siitä viestimiseen sekä tukenut alueellista yhteistyötä. Yksi ohjelman vahvuus on sen valtakunnallinen koordinaatio.
Yritysten ja destinaatioiden lähtökohdat ja resurssit vaihtelevat, mikä voi vaikeuttaa ohjelmassa edistymistä. Sekä yritykset että destinaatiot tarvitsevatkin tukea ohjelmatoteutuksessa. Myös STF-ohjelman vaikutukset matkailuliiketoiminnan kilpailukykyyn ja volyymiin tai yritysten ja destinaatioiden kansainväliseen näkyvyyteen jäävät melko vähäisiksi.
– Visit Finland priorisoi STF-merkin saaneita monikanavaisessa viestinnässään, mukaan lukien matkanjärjestäjä- ja mediavierailut ja myyntitilaisuudet. STF-merkin saaneisiin panostamisesta kertoo myös ’Selected routes for mindful travellers’ valmiit matkareitit. Suomeen kohdistuu STF-ohjelman myötä myös huomattavasti kansainvälistä kiinnostusta, ja Suomen työ kestävän matkailun eteen nähdään edelläkävijämäisenä. On selvää, että kaikki tämä työ pitää tehdä elinkeinolle näkyvämmäksi, pohtii Visit Finlandin vastuullisen matkailun asiantuntija Liisa Kokkarinen.
– Ohjelman tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden vahvistamiseksi arviointi suosittelee ohjelman tarjoaman tuen vahvistamista sekä ohjelman viestinnän, erityisesti ohjelman lisäarvoa koskevan viestinnän, vahvistamista. Lisäksi kansallisten verkostojen hyödyntäminen ja yhteistyön vahvistaminen sekä ohjelman systemaattisempi kytkeminen muihin Business Finlandin palveluihin sekä Team Finland -verkoston palveluihin tarjoavat mahdollisuuden vaikuttavuuspolkujen vahvistamiseen, toteaa 4FRONTIN Kimmo Halme.
Tutustu vaikuttavuusarviointiin
Arvioinnin toteutuksesta Business Finlandin toimeksiannosta vastasi 4FRONT Oy.