Siirry sisältöön
Uutinen 08.07.2024

Matkailijamittari: Ulkomaiset matkailijat käyttivät Suomessa 281 miljoonaa euroa toukokuussa 2024

Ulkomaiset matkailijat tekivät toukokuussa 382 000 matkaa Suomeen, joista kertyi 4,3 miljoonaa yöpymistä. Toukokuun matkoista 55 prosenttia tehtiin lentäen ja 45 prosenttia laivalla. Matkoista noin 62 prosenttia oli vapaa-ajanmatkoja ja noin 38 prosenttia työmatkoja. Vapaa-ajanmatkojen mediaanikesto oli 3 yötä. Tiedot löytyvät Visit Finlandin uudesta Matkailijamittari-kuukausitilastosta.

Yöpymisen sisältäneistä vapaa-ajanmatkoista 3 prosenttia oli valmismatkoja. Toukokuun matkojen varaukset oli tehty keskimäärin 2,1 kuukautta ennen matkan alkua.

Ulkomaiset matkailijat käyttivät toukokuussa Suomessa yhteensä 281 miljoonaa euroa. Matkaa kohden laskettuna summa oli 736 euroa ja matkapäivää kohden 60 euroa. Ulkomaisten matkailijoiden rahankäyttö Suomessa muodostuu majoituksesta, ravintoloista ja kahviloista, polttoaineesta, liikkumisesta, kulttuurista, urheilusta ja virkistyksestä sekä ostoksista ja muista menoista. Rahankäyttöön ei sisälly meno- ja paluumatkan lento- ja laivalippuihin käytettyä rahaa.

Toukokuussa päättyneiden matkojen yhteenlaskettu hiilijalanjälki oli noin 175 000 tonnia hiilidioksidia (CO2), eli matkakohtainen hiilijalanjälki oli 460 kg CO2. Lentomatkojen keskimääräinen hiilijalanjälki oli 630 kg ja laivamatkojen 248 kg CO2. Hiilijalanjäljessä on huomioitu meno- ja paluumatkasta, Suomessa liikkumisesta sekä majoituksesta ja aterioista aiheutuneet päästöt.

imagemszqd.png

Vuoden aikana 4,8 miljoona matkaa ja 4 miljardia euroa

Ulkomaiset matkailijat tekivät Suomeen yhteensä 4,8 miljoonaa matkaa kesäkuun 2023 ja toukokuun 2024 välisenä aikana. Matkoista yön yli matkoja oli noin 91 prosenttia. Vapaa-ajan matkojen osuus oli 73 prosenttia ja työmatkojen 27 prosenttia.

Ulkomaiset matkailijat käyttivät 4 miljardia euroa rahaa kesä-toukokuussa, eli keskimäärin 331 miljoonaa euroa kuukaudessa. Vuoden aikana matkailijat käyttivät keskimäärin 828 euroa per matka ja 75 euroa per päivä.

Tutustu matkailijamittariin

Faktat

  • Matkailijamittari on Visit Finlandin tuottama uusi kuukausitilasto. Tiedonkeruu alkoi maaliskuussa 2023.
  • Tutkimuksen kohdejoukon muodostavat ulkomailla asuvat matkailijat, jotka matkustivat Suomeen. Kohdejoukkoon eivät sisälly niin sanotut transit- eli vaihtomatkustajat.
  • Tilastokeskus vastaa tutkimuksen otannan suunnittelusta ja tutkimusaineiston tuottamisesta.
  • Tutkimusyritykset Visitory Oy ja Norstat Oy vastaavat satamissa ja lentokentillä tehtävästä tiedonkeruusta.
  • Toukokuussa 2024 haastatteluja tehtiin Helsinki-Vantaan ja Tampereen lentoasemilla sekä Helsingin ja Turun satamissa.
  • Kesäkuun 2023 ja toukokuun 2024 välisen ajan kattava aineisto muodostuu 7552:sta ja toukokuun 2024 aineisto 422:sta kohdejoukkoon kuuluvan henkilön haastattelusta.
  • Matkamäärän virhemarginaali oli kesä-toukokuussa 2023-2024 noin 2 prosenttia ja toukokuussa 2024 noin 10 prosenttia suuntaansa.
  • Tilastointiprosessia on kehitetty ensimmäisten kuukausien aikana, minkä vuoksi lukuihin on tehty muutamia tarkennuksia jälkikäteen.
  • Tutkimuksen tulokset julkaistaan tietokantatauluina Visit Finlandin Tilastopalvelu Rudolfissa sekä avoimena datana Matkailu ja turismi - Kategoriat avoindata.fi.