Siirry sisältöön
Uutinen 02.01.2025

Inklusiivisen matkailun kokonaisuus on päivitetty

Kuva: Teraj & Barry / Visit Finland

Visit Finland on tunnistanut inkluusion kehittämisen ja yhdenvertaisuuden toteutumisen yhdeksi matkailualan kehityskohteista ja päivittänyt Inklusiivisen matkailun kokonaisuuteen kuuluvat materiaalit tukemaan tätä tavoitetta. Päivitetyissä materiaaleissa otetaan uutena osa-alueena huomioon matkailijoiden lisäksi myös työyhteisöt sekä markkinoiden ja ideoiden monimuotoisuus.

Inklusiivisen matkailun päämääränä on, että matkailuelämykset olisivat yhdenvertaisesti kaikkien saavutettavissa iästä, seksuaalisesta suuntautumisesta, uskonnosta, kulttuurista ja erityistarpeista huolimatta. Työyhteisöjen näkökulmasta monimuotoisuus ja inkluusio edistävät tarvittavien osaajien houkuttelua sekä luovat paremmat lähtökohdat myös moninaisten matkailijaryhmien huomioimiselle. Inklusiivisissa yrityksissä ja tiimeissä myös työntekijät ovat tyytyväisempiä ja motivoituneempia, mikä vahvistaa henkilöstön pysyvyyttä. 
 
– Inklusiivisessa matkailussa tunnistetaan, että matkailijoiden kirjo on jo lähtökohtaisesti monimuotoinen ja että se voi laajentua edelleen. Monimuotoisuuden huomioiva ja ketään syrjimätön matkailu takaa osaltaan avoimen, yhdenvertaisen ja osallisuutta edistävän yhteiskunnan toteutumisen. Lisäksi inklusiivinen matkailu edistää kestävän kehityksen tavoitteita, kertoo Hanna Muoniovaara Visit Finlandilta. 
 
Inklusiivisuus läpileikkaa toiminta- ja ajattelutapana koko yrityksen liiketoiminnan henkilöstön rekrytoinnista yritysten käytäntöihin, yrityskulttuuriin, tuote- ja palvelukehitykseen, relevanttien kohdeyleisöjen tunnistamiseen, ulkoiseen ja sisäiseen viestintään, markkinointiin sekä asiakaspalveluun. 
 
Inkluusion edistäminen auttaa matkailuyrityksiä houkuttelemaan uusia työntekijöitä ja asiakkaita sekä parantamaan kannattavuutta ja kilpailukykyä monipuolisen osaamisen ja uusien näkökulmien tuoman lisäarvon ansiosta.  
 
STF-ohjelman tarjoamaan Inklusiivisen matkailun kokonaisuuden materiaaleihin on päivityksen aikana:

  • Lisätty matkailijoiden lisäksi myös työyhteisöjä, markkinoita ja ideoiden monimuotoisuutta tarkastelevia näkökulmia.  
  • Avattu DEI-käsitteet (monimuotoisuus, yhdenvertaisuus ja inkluusio) matkailualan kontekstissa. 
  • Tuotettu Kestävän matkailun oppaan alalukuun 2.7: Työlainsäädäntö yhdenvertaisuuteen ja tasa-arvoon liittyviä kohtia työelämästä 
  • Päivitetty matkailuyrityksille suunnattu Inklusiivisen matkailun valmennus Visit Finland Akatemiaan on. Valmennus on tilattavissa Visit Finland Akatemian listattujen vastuullisuusvalmentajien kautta. 
  • Päivitetty STF-ohjelman Itsearvioinnin sosiaalisen vastuun kysymyspatteristo    
  • Päivitetty STF-ohjelman kehittämissuunnitelman kriteerit inkluusion edistämisen näkökulmasta. 
  • Päivitetty kestävän matkailun indikaattorijärjestelmän sosiaalisen matkailun seurantaindikaattorit. Uudet indikaattorit otetaan käyttöön vuoden 2025 alusta alkaen. 

Lataa päivitetty inklusiivisen matkailun opas 
 
Inklusiivisen matkailun kokonaisuuden päivittämisen toteuttajakumppanina toimi deidei Oy.