Visit Finland on julkistanut oman ilmastotoimintasuunnitelmansa (Climate Action Plan, CAP), jossa se listaa konkreettisia ilmastotoimenpiteitä tuleville vuosille. Suunnitelma linjaa kansallisia ja kansainvälisiä sitoumuksia, ja pyrkii luomaan kuvaa matkailun mahdollisuuksista ja roolista ilmastonmuutoksen hidastamisessa ja siihen sopeutumisessa.
Ilmastotoimintasuunnitelma on keskeinen osa sitoumusta, jonka Visit Finland teki allekirjoittaessaan Glasgown julistuksen viime vuonna. Kansallisena matkailuorganisaationa Visit Finlandin on varmistettava, että ilmastotoimintasuunnitelma täyttää niin kansalliset kuin kansainvälisetkin ilmastositoumukset ja tukee koko suomalaista matkailutoimialaa.
Suunnitelmassa on 20 tavoitetta, joista jokainen keskittyy neljään painopistealueeseen:
Organisaation kyvykkyys: Voidakseen toimia kestävän matkailun edelläkävijänä ja suunnannäyttäjänä, on Visit Finlandin omien päästövähennyksien lisäksi henkilöstön osaaminen tärkeässä roolissa.
Kansallinen linjaus: Tavoitteena on luoda kansallinen kehys ilmastotoimille, joka tukee matkailualan kaikkia toimijoita Suomessa vähähiilisyystavoitteiden saavuttamiseksi.
Kansainvälinen yhteistyö: Kestävän matkailun kehittämisessä edistetään kansainvälistä yhteistyötä, opitaan muiden kokemuksista ja jaetaan omia oivalluksia ilmastotoimien vaikuttavuuden kasvattamiseksi. Tavoitteena on yhdenmukaistaa toimenpiteet EU:n ja globaalien standardien ja parhaiden käytäntöjen kanssa.
Alan tuki: Suunnitelmassa tärkeässä roolissa on matkailutoimialalle tarjottava tuki, jotta yhteiset tavoitteet voidaan saavuttaa. Matkailutoimialaa tuetaan kestävän matkailun Sustainable Travel Finland –ohjelman kautta muun muassa koulutuksin, työkalujen sekä näkyvyyden kautta.
Jokaiselle 20 tavoitteelle on suunniteltu sarja toimenpiteitä. Esimerkkeinä Visit Finlandin ilmastotoimintasuunnitelman konkreettisista toimista on maksuttomat "Hiilikuri" CO2-laskurin käyttäjäklinikat, joita Visit Finland tulee järjestämään matkailutoimialalle viikoittain. Tulossa on myös useita ilmastoaiheisia valmennuksia vuodelle 2024. Lisäksi kasvatetaan toimialan tietoisuutta keinoista luonnon monimuotoisuuden huomioimiseen, suojeluun ja ennallistamiseen. Tulossa on myös selvitys lentämiselle vaihtoehtoisen, vähähiilisemmän saavutettavuuden mahdollisuuksista Visit Finlandin tärkeimmiltä kohdemarkkinoilta, joita ovat Ruotsi, Saksa ja Iso-Britannia.
Business Finlandiin kuuluvan Visit Finlandin matkustuspolitiikka puolestaan ohjeistaa työntekijöitä käyttämään julkista liikennettä lyhyiden etäisyyksien (alle 500 km) matkustamiseen lentokoneen sijaan. Visit Finland järjestää vuosittain kymmeniä tapahtumia, joissa tullaan entistä paremmin huomioimaan muun muassa vähähiilinen saavutettavuus ja ilmastoystävällisemmät tarjoilut.
Visit Finland pyrkii myös suosimaan kestävän matkailun Sustainable Travel Finland -merkin saaneita yrityksiä niin omassa markkinoinnissaan kuin kansainvälisissä messuilla ja tapahtumissa.
– Pyrimme tarjoamaan STF-merkin saaneille kohteille enemmän näkyvyyttä. Tulevaisuuden tavoitteena on tehdä STF-merkistä edellytys yhä useampiin toimenpiteisiin osallistumiseen, Visit Finlandin vastuullisen matkailun asiantuntija Liisa Kokkarinen kertoo.
Visit Finlandin ilmastotoimintasuunnitelma edustaa merkittävää askelta kohti matkailualan kestävää tulevaisuutta, jossa ympäristönsuojelu ja ilmastositoumukset ovat keskeisiä tavoitteita. Nyt julkaistu suunnitelma on ensimmäinen ja se tullaan päivittämään vuosittain.
– Ensimmäisessä suunnitelmassa on tärkeä tehdä linjauksia ja suunnitelmia, mutta myös listata konkreettisia toimenpiteitä, joista raportoimme vuosittain. Seuraavaksi on edessä tiekartta pidemmän aikavälin ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi, Kokkarinen kertoo ilmastotoimien etenemisestä.
Visit Finlandin ilmastotoimintasuunnitelma