Vuonna 2022 Suomessa järjestettiin 428 kansainvälistä järjestökongressia. Määrä on suurempi kuin edellisvuonna, mutta vielä noin puolet pienempi kuin ennätysvuonna 2019.
Finland Convention Bureaun keräämän tilaston mukaan Suomessa järjestettiin viime vuonna 273 fyysistä kongressia, 110 kongressia hybridimuodossa ja 45 virtuaalikongressia.
Fyysisten kongressien lisäksi tietoja virtuaali- ja hybridikongresseista sekä peruutetuista ja siirretyistä tapahtumista on kerätty kolmen viime vuoden ajalta. Vuonna 2020 kongresseja lähinnä siirrettiin ja peruutettiin, 2021 oli virtuaalikongressien vuosi. Viime vuonna päästiin vihdoin palaamaan fyysisiin tapahtumiin, mutta useissa kongresseissa oli edelleen mukana myös virtuaalisia elementtejä.
Suuri osa kongresseista järjestettiin myös viime vuonna pääkaupunkiseudulla: Helsingissä järjestettiin 159 ja Espoossa 46 kongressia. Turussa kongresseja tilastoitiin 45 ja Tampereella 42. Jyväskylässä kongressien määrä oli 32, Oulussa 26 ja Vaasassa 25.
Koko Suomen osalta osallistujia oli noin 8000 enemmän kuin edellisenä vuonna: osallistujia tilastoitiin yhteensä 66 631.
Ilman yliopistoja, tieteellisiä seuroja ja tiedeyhteisöjä kongressitoiminta Suomessa olisi vähäistä. Kongresseissa tapaa uusia ihmisiä ja solmii uusia kontakteja, niissä syntyy uusia ajatuksia ja ideoita ja muodostuu uusia tutkimusryhmiä. Ne mahdollistavat nopean tiedonjaon, kehittävät tutkimustoimintaa, edistävät suomalaisten innovaatioiden esittelyä ja vientiä, auttavat rakentamaan kaupallisia suhteita ja tutkimusverkostoja sekä kasvattavat isäntäkaupunkien ja Suomen kansainvälistä mainetta. Lisäksi kongressit luovat yhteisöllisyyden tunnetta ja voivat osaltaan toimia myös osaajien houkuttelussa. Osallistujien kannalta tärkeää on myös tutustuminen kongressin isäntäkaupunkiin ja sen palveluihin myös kokouksen ulkopuolella.
FCB:n tuoreen delegaattitutkimuksen mukaan tärkein syy osallistua kongressiin on ohjelma. Muita syitä ovat verkostoituminen ja oman työn esittely. Ammatillista hyötyä nimenomaan Suomesta kongressikohteena sai 38 % tutkimukseen vastanneista kongressivieraista. Tästä esimerkkeinä mainittiin mm. paikallisiin tutkimuslaitoksiin ja vierailukohteisiin, kuten laboratorioihin, tutustuminen paikan päällä. Muita merkittäviä hyötyjä ovat suomalaisten osaajien ja asiantuntijoiden tapaaminen, yhteistyön aloittaminen suomalaisten tutkijoiden kanssa sekä potentiaalisten uusien asiakkaiden tapaaminen.
Delegaattitutkimuksen mukaan kansainväliset kongressivieraat ovat tyytyväisiä Suomessa järjestettyihin kongresseihin. Tyytyväisimpiä osallistujat ovat kongressikaupunkien turvallisuuteen, paikallisten palvelualttiuteen ja paikallisliikenteeseen. Kiitosta ja kehuja saavat ystävälliset suomalaiset, paikallinen ruoka, luonto, puhdas ilma, arkkitehtuuri sekä paikalliset elämykset kuten sauna ja saaristo. Kansainvälisistä kongressivieraista puolet viipyi Suomessa myös ennen tai jälkeen kongressin. Delegaatit ovat myös halukkaita palaamaan Suomeen lomallaan.
Osallistujan kokonaisrahankäyttö kongressin aikana on 1405 €, joka sisältää myös osallistumismaksun.
Katso tarkemmin Kongressitilastot
Ines Antti-Poika, Manager, Business Events
Finland Convention Bureau, Visit Finland | Business Finland
ines.antti-poika (at) businessfinland.fi 050 386 3472