Jos haluat pysyä mukana kilpailussa ja nähdä yrityksesi kasvavan suuremmaksi ja vahvemmaksi niin etusijalla on ymmärtää yksittäisten kuluttajien syvimmät tarpeet, elämäntilanteet, halut, motivaatiot ja kipupisteetkin. On hienoa, että voimme saada tietoa iästä, sukupuolesta, koulutuksesta, tulotasosta ja muista demografisista tekijöistä eri datalähteistä. Nämä tiedot kertovat käyttäytymisestämme ja asenteistamme esimerkiksi vastuullisuuden eri osa-alueilla. Mutta tässä nopeasti muuttuvassa ja yllättävässä maailmassa meidän on tunnistettava ja ymmärrettävä kuluttajat monimutkaisina yksilöinä. Heillä on ainutlaatuisia kokemuksia, tunteita ja elämäntapoja. Meidän tulee luoda yhteys heihin henkilökohtaisemmalla ja merkityksellisemmällä tasolla. Kuvitellaan, että myyt urheiluvaatteita. Jos huomaat, että osa asiakkaistasi harrastaa maratonjuoksua ja toinen osa joogaa, voit luoda heille erilliset markkinointikampanjat. Maratoonareille voisit korostaa vaatteiden kestävyyttä ja hengittävyyttä pitkissä suorituksissa, kun taas joogaajille voisit painottaa vaatteiden mukavuutta ja joustavuutta. Näin viestisi puhuttelee heitä henkilökohtaisemmalla ja merkityksellisemmällä tavalla.
Kuluttaja- tai ihmiskeskeinen markkinointi nojaa tietoon perustuviin oivalluksiin siitä mitä juuri meidän tavoittelemamme kohderyhmä haluaa mm. tunneperäisiä ajureita ymmärtäen. Kun tiedämme, mikä saa kuluttajat liikkeelle, voimme kohdentaa viestimme tarkemmin ja tehokkaammin. Tässä ei kuitenkaan riitä se, että sähköpostissa on nimi oikein, vaan nyt puhumme ymmärryksestä, joka ulottuu syvälle kuluttajan henkilökohtaiseen maailmaan. Airbnb kerää laajasti tietoa käyttäjistään, mukaan lukien hakuhistoria, varaustiedot, arvostelut ja käyttäjien toiminta sovelluksessa. Tämän tiedon avulla he analysoivat, mitä heidän asiakkaansa etsivät matkakokemuksiltaan.
Esimerkiksi Airbnb ymmärtää, että matkailijat eivät halua pelkästään paikkaa yöpyä, vaan he etsivät ainutlaatuisia ja autenttisia kokemuksia, jotka antavat heille mahdollisuuden tuntea olevansa osa paikallista kulttuuria ja yhteisöä. He hyödyntävät markkinoinnissaan tunneperäisiä ajureita, kuten seikkailunhalua, autenttisuuden kokemusta, yhteenkuuluvuutta ja itsensä toteuttamista. Heidän ”Live There” -kampanjansa keskittyi korostamaan sitä, kuinka Airbnb:n avulla matkailijat elävät kuten paikalliset. Kampanjassa pyrittiin herättämään tunteita ja näyttämään kuinka Airbnb:n kautta matkailijat voivat kokea matkakohteen aidommin ja syvemmin kuin perinteisten hotellien kautta. Tämä ihmiskeskeinen markkinointistrategia on auttanut heitä erottumaan kilpailijoistaan. Sen sijaan, että he markkinoisivat vain majoitusta, he keskittyvät tarjoamaan matkailijoille kokonaisvaltaisia elämyksiä, jotka vastaavat heidän tunneperäisiin tarpeisiinsa. Näin Airbnb on onnistunut luomaan vahvan brändin, joka resonoi syvästi heidän asiakkaidensa kanssa ja kannustaa heitä valitsemaan Airbnb yhä uudelleen ja uudelleen.
Kilpailutilanteessa, vaikka meillä on joitakin edullisia matkailutrendejä ja hyviä työkaluja, meidän on oltava entistä rohkeampia, ketterämpiä ja luovempia houkutellaksemme matkailijoita Suomeen. Meidän tulee luoda tunneyhteys, joka aidosti viestittää, että ymmärrämme ja välitämme matkailijoista. Parhaat palveluntarjoajat ja kohteet luovat kokemuksia, jotka ovat sekä toiminnallisesti että tunnepohjaisesti tyydyttäviä. Kun asiakaskokemus on miellyttävä, asiakkaat palaavat mielellään ja suosittelevat palvelua tai kohdetta muille.
Tästä yhtenä hyvänä esimerkkinä on joulutuotteemme. Monet joulumatkoja tarjoavat yritykset tarjoavat asiakkailleen kokonaisvaltaisen jouluelämyksen. Vierailijat eivät ainoastaan tapaa Joulupukkia ja näe poroja, vaan heidät otetaan osaksi tarinaa. Vierailu sisältää henkilökohtaisia hetkiä, kuten yksityisen tapaamisen Joulupukin kanssa, jossa lapset saavat kertoa toiveistaan, ja perheet voivat nauttia kuumaa kaakaota ja piparkakkuja tunnelmallisessa ympäristössä. Tämä elämys, yhdistettynä huomaavaiseen ja lämpimään palveluun, luo vahvan tunneyhteyden, joka jää mieleen pitkäksi aikaa.
Positiivinen asiakaskokemus on menestyksen edellytys. Se ei ole vain palvelu, vaan tunnepohjainen matka, joka rakentaa vahvoja suhteita ja tuo asiakkaita takaisin. Tietoon perustuvat oivallukset ovat avain menestykseen. Analysoi tietoa syvällisesti ymmärtääksesi kohdeyleisöäsi paremmin, ja voit tarjota heille juuri sopivia tuotteita ja palveluita.
Markkinointi ei ole yksittäinen tapahtuma. Se ei ole pelkästään mainontaa, promootioita, tapahtumia, värejä tai muotoilua huvin vuoksi. Markkinointi on jatkuva, katkeamaton prosessi, jonka tehtävä luoda arvoa ja merkitystä asiakkaille ja sitä kautta yritykselle. Ihmiskeskeinen markkinointi ei ole vain muotisana – se on muutos, joka voi kasvattaa liiketoimintaasi. Ymmärtämällä ja sitoutumalla asiakkaisiisi henkilökohtaisemmin voit luoda merkityksellisiä kokemuksia, jotka vahvistavat suhteita ja johtavat liiketoiminnan menestykseen.
Jos tätä lukiessa ajatuksiisi hiipi, että tämähän on itsestään selvää, jopa helppoa ja näinhän me nyt jo tehdään, niin haluan haastaa kysymällä: miksi se ei näy nykyistä paremmin tuloksissamme. Ehkäpä tässä kuitenkin olisi meillä jotain minkä eteen pysähtyä ja keskittää markkinoinnin voimavaroja uusin keinoin ja oivalluksin – ihminen edellä.